Instytut Żywności i Żywienia zaprezentował nową piramidę żywieniową i jednocześnie obalił mity dotyczące kawy. Ile filiżanek możemy wypić dziennie?
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przekonują, że możemy pić od 3 do 5 kaw dziennie. Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na udary, choroby: Alzheimera i Parkinsona. Kawa zmniejsza ryzyko zgonu o 10 proc. Prof. Barbara Cybulska z Instytutu Żywienia i Żywności obala również mit dotyczący tego, że kawa wypłukuje magnez, a także podnosi ciśnienie krwi. – To nie prawda. To nie kawa podnosi ciśnienie, tylko np. alkohol – powiedziała prof. Cybulska.
Warto
jednak pić np. espresso, bo mleko zwiększa kaloryczność kawy.
Naukowcy z amerykańskiej Harvard School of Public Health podjęli
się zweryfikowania, w jaki sposób wysokość dziennego spożycia
kawy wiąże się z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2,
cechującą się nadmiernym stężeniem glukozy we krwi. Trwającym
cztery lata badaniom, poddanych zostało ponad 100 tys. uczestników.
Wykazano, że wśród osób, które zwiększyły spożycie kawy o
więcej niż jedną filiżankę, prawdopodobieństwo zachorowania
spadło o 11 proc. Ryzyko cukrzycy wśród badanych, którzy
zmniejszyli dzienną dawkę kofeiny, wzrosło natomiast o 17 proc.
Naukowcy zwracają przy tym oczywiście uwagę, że nie bez znaczenia
dla zachorowalności pozostają zrównoważona dieta oraz aktywność
fizyczna.
Regularne spożywanie kawy może mieć również
zbawienny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jak dowodzą
badania Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health,
codzienne picie napoju zmniejsza ryzyko wystąpienia niedrożności
tętnic oraz zawału serca. Analizie poddano prawie 26 tys.
uczestników, podzielonych na kilka grup w tym: niespożywających
kawy, spożywających jedną, od 1 do 3, od 3 do 5 oraz powyżej
pięciu filiżanek dziennie. Najlepsze rezultaty uzyskali badani,
których spożycie utrzymuje się na poziomie od 3 do 5 porcji kawy.
Do podobnych wniosków doszli naukowcy ze Scranton University,
tłumacząc pozytywny wpływ napoju na pracę serca jego zawartością
przeciwutleniaczy.
Włosi kawie przypisują rolę naturalnego
środka wspomagającego trawienie. – Wśród mieszkańców Półwyspu
Apenińskiego popularnym zwyczajem jest spożywanie espresso po
każdym obfitym posiłku – potwierdza Christian Tirro, barista
marki Segafredo Zanetti Polan. – Serwowane wraz ze szklaneczką
wody, przyspiesza trawienie i przyswajanie pokarmu, stanowiąc
aromatyczne zwieńczenie uczty – dodaje barista. Ułatwienie
trawienia wynika przede wszystkim z faktu, że spożycie kawy
stymuluje produkcję kwasów trawiennych. Ich maksymalne stężenie
pojawia się ok. 30 minut po wypiciu espresso.
Kofeina zawarta w kawie polecana jest także jako alternatywa dla farmaceutycznych środków na ból głowy. Przyczyn jej skuteczności w walce z migreną upatruje się w jej właściwościach obkurczania naczyń krwionośnych. Z tego też powodu, substancja jest powszechnym składnikiem leków przeciwbólowych.
Źródło: materiały prasowe Medline